• Dansk
  • English
  • Deutsch

Jomfru Rigborg stuen

Stuen er navngivet efter Jomfru Rigborg, der i årene 1599-1604 var dømt til indespærring på værelset af sin far, Laurids Brockenhuus, på grund af en graviditet uden for ægteskabet. Til at starte med lød dommen på livstid, men efter faderens død i 1604 blev hun gradvist benådet.

I dag ser du dog en anden og mere eventyrlig fortælling i rummet, nemlig det unikke dukkehus Titanias Palads fra 1922. Paladset er udlånt af LEGO Fonden og består af mere end 3.000 unikke dele. Titanias Palads har i årtier rejst verden rundt for at samle penge ind til nødlidende børn i verden. Du kan se den gamle indsamlingskasse ved vinduet, hvis nu alfedronning Titania skulle få dig overtalt til at give en donation til et godt formål.

Det er skam heller ikke kun den kongelige alfefamilie, som du kan støde på i Jomfru Rigborg stuen. På væggene hænger en samling af kongeportrætter. Prøv at sammenligne portrætterne på væggen med alfepaladsets små malerier.

Montren i væggen viser eventyrdigteren H. C. Andersens originale papirklip af påklædningsdukken Augusta Snorifass og hendes fine kjolesamling. Papirklippet er venligt udlånt fra en privat samler.

Fortællingen om Rigborg +

Læs mere om den ulykkelige kærlighedshistorie og jumfru Rigborgs skæbne, som er forbundet til værelset.

Læs mere

Titanias Palads +

Få historien om alfedronning Titania og prinsgemal Oberon og deres syv børn og hvordan det fine dukkehus med alle de fine små kunstværker er blevet til.

Læs mere

Klokkespillet +

Klokkespillet, som er udstillet midt i rummet, sad før i klokketårnet på Titanias Palads. Her kunne gæster tidligere indsætte en penny, og så ville klokkespillet kvittere med en melodi.

Augusta Snorifass +

H. C. Andersen klippede i 1860’erne en lille påklædningsdukke. Han kaldte hende Augusta Snorifass. På Egeskov kan du se den lille papirdukke og hendes imponerende garderobe, udstillet i Jomfru Rigborgstuen.

Sengevarmere +

Ved siden af spejlet hænger gammeldags sengevarmere. Tjenestefolkene kunne fylde varmt trækul i og lægge dem under dynerne, så sengen var dejlig varm, når herskabet skulle i seng.

Spejlet +

Det store spejl er et af slottes ældste skatte. Det er fra en tid, hvor det at have et spejl var usædvanligt. Dengang blev spejle lavet af kviksølv, et yderst giftigt stof. Hvis man havde begået en forbrydelse, kunne man få valget mellem at blive hængt eller at lave spejle. Valgte man at lave spejle, fik fangen ca. 1,5 år, at leve i inden de døde af kviksølvsforgiftning.

Vidste du? +

H. C. Andersen besøgte i sin tid Egeskov Slot og noterede da også i sin dagbog, at haven var en af de største og skønneste på Fyn. Han tegnede skitser af haven og et grundrids af slottet i sin dagbog.