• Dansk
  • English
  • Deutsch

Haveguide

Tag på havevandring

Tag med selveste slotsgartneren Peter Bonde Poulsen på havevandring, når han via små videoer viser rundt i haven. Her kommer han med små anekdoter og fakta om haverne.

 

Gå på opdagelse i de mange haverum

 

Den Grå Have

I Den Grå Have har alle planterne grå blade. Den udgør en forsænket del af Staudehaven. I midten ses en gammel døbefont fra 1100-tallet. Egeskov råder over to andre gamle døbefonte, mens yderligere én er doneret til dåbshandlingerne i Kværndrup Kirke.

Staudehaven

Den oprindelige og 800 kvm store staudehave blev anlagt i 1967 efter et kreativt samarbejde mellem grevinde Nonni Ahlefeldt og landskabsarkitekterne Erna Sonne Friis og Ingwer Ingwersen. I 1984 nedlagde man bedet, men Greve Michael Ahlefeldt genskabte sin mormors staudehave i 1996 efter de originale planteplaner. I 2008 blev haven renoveret.

Staudehaven er det første haverum, som man møder på sin havevandring på Egeskov. I 2019 blev der anlagt et nyt staudebed i  de gamle rammer. Det blev inddelt i 5 sektioner med 300 felter og 100 forskellige slags stauder i skiftende farver, som skiftevis vil blomstre fra tidligt forår til sent efterår. Kompositionen skifter mellem stauder, træer, buske og græs.

Slotsgartner Peter Bonde Poulsen har designet Staudehaven, og havearkitekt Janne Fuglsang har lavet planteplanen.

Dahliahaven

Dahliahaven var oprindeligt en frugthave, som var omgivet af høje hække. Hækkene skaber et fantastisk mikroklima og sørger for, at temperaturen i haven altid er tre grader varmere end i det åbne landskab. Derfor virkede det helt rigtigt for Egeskovs slotsgartner at omdanne haven til en dahliahave.

Der plantes 140 sorter ud i Dahliahaven, og man kan opleve et bredt udvalg af sorter lige fra pompom og kaktus til de store blomstrende kæmpe dahlia, som bliver op til  30 cm i diameter. Haven udgør i løbet af sommeren et ekstraordinært farvespil.

Inden frosten sætter ind i efteråret, graves dahliaknoldene op for at overvintre under lune, kontrollerede forhold i væksthusene.

I foråret er det de 11.000 tulipaner og frugttræers samtidige blomstring, der gør haven til et særligt blændende skue for Egeskovs gæster. Alene de 80 forskellige tulipansorter skaber et sandt farveflor i forårsmånederne. Foråret bringer også en af årets store begivenheder for private haveejere – det såkaldte Tulipanløb.

Tulipanløbet finder hvert år sted i slutningen af maj, når bedene skal gøres klar til dahlia, og tulipanerne er afblomstrede. Så snart portene slår op, vælter det ind med passionerede og haveglade gæster på Egeskov, som kan hente gratis tulipanløg med hjem til privathaven.

Dermed er Egeskov rigt repræsenteret rundt om i de danske haver.

Urtegården

Urtegården betegnes gerne som parkens perle. Den er anlagt af havearkitekt C. Th. Sørensen i 1973 efter grevinde Nonni Ahlefeldts idéoplæg.

Skønt haven er ung, er stilen det ikke. I selve indretningen af Urtegården, er der skelet til renæssancens klassiske køkkenhaver, som de så ud på Christian IV’s tid – med højbede, buegange og et bassin med guldfisk, omringet af roser.

Haven dyrkes økologisk og alt arbejde foregår ved håndkraft og gasbrænder – ikke én dråbe gift er på noget tidspunkt anvendt i Urtegårdens levetid.

Lysthusene, der står i hvert hjørne af haven, er tegnet af arkitekt Mogens Lassen.

Urtegården indeholder alt, hvad en slotsfamilie behøver i den daglige husholdning. Herfra leveres krydderurter og grøntsager til slottets køkken, blomster til at pynte op i grevefamiliens store sale samt duftende urter til linnedskabene.

Alle Urtegårdens planter produceres i Egeskovs egne drivhuse. Slottet driver nemlig Danmarks eneste fungerende herregårdsgartneri.

Renæssancehaven

Her knipser turisterne løs!

Renæssancehaven er blandt de mest fotograferede i Egeskovs omfattende havekompleks med dens placering ved slottets bagside og direkte ned mod den glitrende voldgrav.

Haven er anlagt i 1962 af den berømte franske havearkitekt Ferdinand Duprat, hvilket var på høje tid, da denne del af parken havde været forsømt gennem flere århundreder.

Renæssancehavens hovedmotiv er den franske lilje. Anlægget er klassisk opbygget omkring en midterakse med springvand og formklippede buksbom med farvet grus mellem hækkene.

Ned langs aksen kan man identificere sjove, formklippede figurer; et egern, en påfugl, spiralerne vrider sig og skarpe pyramider tager sig ud, som kunne man skære sig på dem.

Slotshavens personale klipper hvert år fra d. 10. – 20. juli de kunstfærdige buksbom-figurer med samme pertentlighed og præcision som ved papirklip. Typisk er det gartnereleverne, der får æren af denne opgave.

Den særligt opmærksomme iagttager vil bemærke en lille bille ved foden af den franske lilje – en kunstnerisk henvisning til  slotsejernes familienavn.

Fuchsiahaven

Egeskov har en eksklusiv fuchsiasamling. Dette er af den simple årsag, at grevefamilien på Egeskov lod sig fortrylle af denne særlige plante.

Egeskov har formentlig Europas største samling af fuchsiaer, da der i haven findes omkring 800 forskellige sorter. Alene antallet er bemærkelsesværdigt, men i endnu højere grad planternes alder. Mange af havens fuchsiaer er 40-60 år gamle, de ældste såmænd omkring 90 år.

Fuchsia er blevet en meget populær prydplante i de danske haver, som forekommer i tusindvis af krydsninger med en enorm mangfoldighed i blomsterformer, farvekombinationer og vækstformer. Planten kommer oprindelig fra Sydamerika og har været kendt siden 1700-tallet.

Det kræver sin kvinde eller mand at holde fuchsiaer. Blomsten kan ikke tåle frost, og derfor bliver Egeskovs store samling plantet ud hvert eneste år, når man er sikker på, at nattefrosten er væk. Det sker mellem  den 20. maj og 1. juni.

Hen på efteråret graver gartnerne fuchsiasamlingen op fra jorden, for at den kan overvintre under lune, kontrollerede forhold i væksthuset. De udplantes i slutningen af maj og tages ind i slutningen af september.

Den Gamle Labyrint

Egeskovs enestående gamle labyrint af klippede bøgehække stammer angiveligt helt tilbage fra 1730’erne, hvor den blev anlagt.

Men måske er anlægget i virkeligheden endnu ældre. Flere eksperter mener faktisk, at Egeskovs bøgelabyrint kan have været inspirationen til den berømte The Maze i London, der allerede blev anlagt omkring 1690 ved Hampton Court Palace. Her er kort sagt tale om en virkelig havehistorisk sjældenhed. 

Fra et nyanlagt forhøjet trapperepos er det muligt for parkens gæster, at få et flot blik udover de smalle gange, og man kan nemt forestille sig den fnis, latter og muntre tale, som dette eventyrlige anlæg har dannet ramme om.

Labyrinten blev i sin tid anlagt til underholdning og tidsfordriv for herskabet og dets sommergæster. Desværre må den gamle bøgelabyrint holdes lukket for den nulevende offentlighed af hensyn til det efterhånden sårbare rodnets overlevelse.

De sirligt anlagte bøgehække klippes omhyggeligt af det erfarne personale med håndkraft.

Den Engelske Have

Et mægtigt platantræ fra 1800-tallet sikrer dejlig sval skygge sammen med hængebøgen og den fligetbladede bøg, når madkurven en varm sommerdag skal nydes i det fri.

Den Engelske Have er med sine store græsplæner og fritstående træer Egeskovs foretrukne oase til picnicture. Man kan nyde frokosten med Fyns skønneste kulisse som baggrund.

Få steder i hele parkområdet tager slotsbygningen sig så majestætisk ud som fra et udbredt tæppe på plænerne i den landskabelige have, og i den fossende Hågerup Å er der altid noget for børn at få øje på.

Piet Hein repræsenterer et særligt kapitel i Egeskovs moderne historie. Han må vel bedst betegnes som et geni, der gennem sine mange talenter både favnede tegning, matematik, filosofi og design.

Blandt hans mest berømte kreationer er superellipsen – eller superægget. Først udtænkte han formen og forklarede siden den geometriske figur, som over hele verden er anvendt til formgivning af alt fra møbler, bygninger, borde og vinglas til tallerkener og store sportsarenaer.

Superægget i Den Engelske Have kan ses som en påmindelse om en enestående dansk opfinder, matematiker og digter, der elskede at besøge Egeskov Slot, når det overhovedet var muligt.

Nyhed i haven. Bemærk den nyanlagte del af haven med skov og skyggeplanter. Rodendendron haven på mere end 1000m2 er designet af prinsesse Alexandra.

Dufthaven

På en tidligere mødding tæt ved godsets avlsbygninger blev Dufthaven anlagt i 2002 af Egeskovs slotsgartner, Peter Bonde Poulsen.

Haven er opdelt i fire sektioner ved hjælp af den type flethegn, som gennem generationer har holdt gårdenes kreaturer inde. Materialet til Dufthavens skillerum er høstet på godsets egne jorde.

Her får lugtesansen virkelig noget at lege med. Alle duft- og sanseindtryk kan modtages her i haven.

– Dufte er vigtige i en have. Vigtigere end farverne. Ikke mindst børn elsker at røre ved planter og skaffe sig en oplevelse gennem næsen, siger Peter Bonde Poulsen.

De fire rum indeholder Egeskovs samling af duftpelargonier fra bl.a. Canada samt krydderurter til slottets husholdning, 180-200 forskellige lægeurter og endelig dejlige slåen- og porseurter til en kraftig snaps. Peter Bonde Poulsens personlige favorit blandt snapseurterne er paradisæbler.

Dufthaven er en såkaldt berøringshave. Gæsterne må meget gerne beføle planterne og nyde deres stærke dufte af karry, chokolade, jordbær, solbær, ananas og alt muligt andet godt.

Urterne kan godt tåle at blive nuldret lidt.

Vandhaven

Den romantiske Vandhave lægger virkelig op til, at kærestepar fletter fingre, mens børn lægger sig på maven og beundrer ålebestanden, der smyger sig under den Monet-inspirerede bro.

Anlæggets mange insekter og vanddyr er i sig selv et studium værd – især for havens mindre gæster.

Roen, lykken og idyllen synes total på dette sted.

Vandet fra voldgraven løber rislende ned til haven, inden det føres videre ud i Hågerup Å – en forlængelse af Odense Å. Det lille vandfald har tidligere drevet en turbine, der skaffede jævnstrøm til godsets drift.

Vandhaven er et uforstyrret og skyggefuldt sted – både for mennesker og planter. I denne del af parken trives rhododendron, azalea og forskellige stauder, der holder mest af surbundsjord og svalende skygge.

På en hed sommerdag, hvor sveden pibler frem på panden, kan det anbefales, at Egeskovs gæster netop søger herned i dette kølige åndehul.

Livets Have og Solens Have

Livets Have symboliserer livets gang, årets rytme og stimulerer sanserne. 

Haven blev anlagt i 2015 og er anlagt der, hvor man tidligere har kunnet opleve Piet Heins runde labyrint. Det forventes, at haven skal udvikle sig til sit endelige udtryk over en 3-4 årig periode.

Havens idé er fred og fordybelse og en harmonisk stimulering af sanserne. I haven får man en sanselig oplevelse ved former, planter, farver og dufte, der leder den besøgende gennem årstiderne, livets gang og de fem sanser. Haverummene illustrerer årstiderne gennem farver, hvor farvenuancerne skifter i hvert andet rum.

For stimulering af sanserne er vand et vigtigt element, og vandet er tænkt ind i alle haverummene som et symbol på tid. Denne kaldes Den Blå Have og illustrerer høresansen med forskellige instrumenter, fine vindspil, raslende og hvislende græsser.

Havens idé og design er udviklet af slotsgartner Peter Bonde Poulsen i samarbejde med greve Michael Ahlefeldt og blev etableret af Egeskovs gartnerteam. Planteplanerne er udarbejdet af inviterede havedesignere.

I midten af Solens Have står designer og digter Piet Heins solur. Denne del af Livets Have er inspireret af solen og dagens rytme. Farverne skifter efter solens lys, hvor farverne går fra morgenstundens gule farver til og aftenens røde toner.

Havedesign og planteplan: Prinsesse Alexandra af Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Den Hvide Have

Den Hvide Have blev først anlagt i 1999, med inspiration fra én af de mest berømte haver i England; Sissinghurst Castle Garden.

Haven er i 2020 blevet gentænkt og bygget op som en klassisk renæssancehave med symmetriske bede og kanter af lave buksbomhække. Det er en højsommerhave, der med sine sarte hvide og cremefarvede nuancer indfanger den klare, skandinaviske sommerstemning med nattergalesang og lyse nætter.

Duften fra de mange blomster skaber en usædvanlig dejlig oplevelse i Den Hvide Have – så snus dybt ind og nyd de bølgende sanseindtryk.

Havedesign og planteplan: Prinsesse Alexandra af Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Rosenhaven

Hen på natten – og midt i en drøm – indså slotsgartner Peter Bonde Poulsen pludselig, hvordan den kommende Rosenhave skulle konstrueres.

Han greb blyant og passer, og halvanden time senere var grovskitsen til det pragtfulde anlæg nedfældet på papir.

Rosenhaven kunne anlægges umiddelbart foran slottets hovedindgang i 2004 – året, hvor Egeskov Slot fejrede 450 års jubilæum. Udgangspunktet er et malteserkors, og 100 forskellige sorter af roser indgår i beplantningen. Bedene er dannet i ringe omkranset af kantbånd og lave buksbomhække, og hvert bed helliges én type roser.

Her findes slyngroser, historiske roser, storblomstrede roser, engelske roser, danskproducerede roser, småblomstrede roser og bunddækkeroser. De blomstrer fra midten af juni og kulminerer i skønhed en måned senere – lige midt i højsæsonen på Egeskov Slot.

Blomsterne i den farvestrålende Rosenhave er i øvrige de eneste, som slottets grev Michael Ahlefeldt kan se fra hans vinduer.

Hvilehaven

I et lille hjørne af haven, bag de meter høje hække, gemmer der sig en lille oase. I dejlige hængekøjer finder man her hvile og en rolig stund. Tag en god bog med eller nyd blot stilheden, der kun suppleres af en sagte lyd af bøgens blade i vinden.