• Dansk
  • English
  • Deutsch

Titanias Palads

Opbyggelsen

På Egeskov kan du opleve verdens mest eventyrlige dukkehus, Titanias Palads. Byggeriet af paladset blev udført af den engelske maler og officer sir Nevile. Hvis du tager et kig ind i et af de mange flotte rum i paladset, vil det hurtigt stå klart for dig, hvor meget kærlighed og fantasi der blev lagt i hver en detalje.

Titanias Palads stod færdigt i 1922, og selveste dronning Mary var med til indvielsen. På det tidspunkt havde sir Nevile brugt mere end 15 år på at færdiggøre paladset, hvortil han havde fået stor hjælp, både til opbyggelsen og indretningen. Alt fra irske håndværkere til kongelige og adelige bidrog med både håndværk og interiør til det lille store palads.

De magiske beboer

På paladset bor alfedronning Titania, hendes mand, prinsgemal Oberon, og deres syv børn. Paladset skulle efter sigende være en tro kopi af alfedronning Titanias eget underjordiske palads i Dublin, og Titania har ifølge sir Nevile haft stor indflydelse på dets udseende. Titania takkede ja til at flytte ind i sir Neviles kopi, på den betingelse at dukkehuset var med til at hjælpe børn i nød. En alfedronning må nemlig ikke hjælpe mennesker direkte. Så hvis du pludselig føler dig draget til at hjælpe andre mennesker omkring dig, så er det måske Titania, som sender dig en besked gennem paladset.

Verdens kulturskatte i miniature

Paladset rummer både et museum, musikrum, børneværelser, badeværelser, slotsgårde, en riddersal og meget mere. Hvert et rum du kigger ind i, har sit eget tema. Rummene afspejler både alfen, de er knyttet til, men også forskellige tidsperioder, lande og temaer. Paladset består af mere end 3.000 dele og genstande. Genstandene strækker sig fra ægte mini Ming-vaser i Riddersalen til verdens mindste rosenkrans, som er placeret i kapellet. Det giver lejlighed til, at både store som små kan drømme sig væk for en stund og blive en del af alfernes rige.

Hjælp til børn i nød

Sir Nevile skabte altså paladset med børn i nød i tankerne. Det var en god repræsentation for, hvad man kunne skabe ud fra børns ønsker og fantasi. Derfor gav det mening, at familien Nevile valgte at bruge Titanias Palads til at indsamle penge til de nødlidende børn i verden. Dukkehuset har rejst hele verden rundt, og paladset og dets alfebeboere hjælper stadig de nødstedte børn den dag i dag, præcis som Titania betingede det.

Egeskovs gæster bidrager hvert år med donationer til nødlidende børn rundt om i verden. Vi håber, at du også vil give et bidrag.

Titanias Palads ejes af LEGO Fonden og er velvilligt udlånt til udstilling på Egeskov Slot.

 

Vidste du? +

Titania er ifølge folkesagnene alfernes dronning og gift med prinsgemal Oberon. Navne, som mange kender fra den berømte forfatter William Shakespeares ”En skærsommernatsdrøm”.

Vidste du? +

På loftet i Tronsalen kan du se navnene på seks af de forfattere, der alle arbejdede med alfer, magi og andre verdener: Edmund Spenser, William Shakespeare, Charles Perrault, Lewis Carroll, James Barrie og H. C. Andersen.

Vidste du? +

Da sir Nevile byggede Titanias Palads, sørgede han for, efter bestilling fra dronning Titania, at indføre strøm i huset. Husets mange lamper lyser flot huset op for alferne, så de kan slappe af, når gæsterne er taget hjem.

Vidste du? +

Sir Neviles evner som miniaturemaler er ikke til at tage fejl af. Loftet på badeværelset består af 250.000 prikker, malet som mosaikker. Loftet i kapellet, hvor motivet er taget fra det irske Books of Kells, tog 9 måneder for sir Nevile at male.

Vidste du? +

Ugen op til, at Egeskov åbner op for gæster, kommer en frivillig og pudser alle de små genstande, som er inde på Paladset.

Vidste du? +

Sir Nevile var stærkt inspireret af eventyr om det overnaturlige og magiske. Hvis du kigger godt efter, vil du finde referencer fra både Alice i Eventyrland, Tornerose, En skærsommernatsdrøm og mange flere. Kan du mon spotte nogen af dem?