Trappetårnet I
Trappetårnet I
Du befinder dig nu i slottets oprindeligt eneste indgangsparti. Slottet er i dag forbundet til fastlandet via hængebroen mod øst samt slotspladsen mod vest, men ved opførslen af slottet i midten af 1500-tallet, var slotsmuren omgivet af vand til alle sider. Indgangspartiet var herfor ikke den samme, som du netop er trådt ind af, men i stedet via en vindebro mod nordvæggen i trappetårnet, der var forbundet med en pælebro. På den udvendige, nordlige side af murværket kan du stadig se mærkerne efter det oprindelige indgangsparti. Når du bevæger dig op ad trapperne, vil du opdage et pudsigt element. Nemlig det, at opgangen er venstresnoet. Dette brød med byggestilen for perioden, hvor man ellers var bevidst om, at en højresnoet trappeopgang ville give bedre vilkår for den forsvarende og højere placerede part i en direkte duel.
Slotshistorikeren
beretter
Dette vestvendte trappetårn er enestående, da den indvendige, murede fireløbstrappe gør det til landets ældste reelle trappetårn sammen med Borreby, Hesselagergaard og Nakkebølle.
I starten og midten af 1800-tallet var trappetårnets opgang hvidkalket. Men under baron Frantz Bille-Brahe i 1870’erne blev der opført en høj blågrå bræmme langs trappetrinene, hvilken dog siden er blevet fjernet. Omkring 1942 blev flere vinduer i opgangen restaureret.
Slottets mange skydeskår og skoldehuller blev løbende lukket allerede i 1600-tallet under Ulfeldterne, men en betragtelig del blev først lukket i 1860’erne under baron Frederik Siegfred Bille-Brahe.
Værd at se i dette rum
Gå på opdagelse på slottet og bestem selv, hvor din tur skal begynde og slutte. Du kan læse mere om udvalgte genstande undervejs.